Miért nem elég a 30 nap?

Nem tudom, hogy ez trend, vagy csak ritka esetnek minősül, de  mindkét helyzetben kellemetlen és felesleges terhet ró a munkaadókra és a hozzátartozókra is az a tény, hogy bár a jogszabály szerint 30 nap alatt ki kell adni  a Halotti anyakönyvi kivonatot, a hivatalok vagy az utolsó percben, vagy a 30 napot meghaladva adják ki a dokumentumot.

Képzeljünk el, amikor egy kedves hozzánk tartozó elhagyja e földi árnyékvilágot és a temetést követő 30 napban sem kapjuk meg a papírokat, mert az illetékes kolléga, avagy kollegina szabadságát tölti.

Elhunytunk után “ezer” dologban kell intézkedni, a közművektől kezdve a telefontársaságokon át a munkahelyig. A munkaadó kötelezően fizeti alkalmazottja után a kötelezettségeit, vonja le az adót és egyéb összegeket, de mivel nem kapja meg a családtól a kivonatot, ezért sok esetben kénytelen a járulékokat befizetni, holott az alkalmazottja, már elhunyt.

A család hetekig nem tudja intézni az elhunyt utáni esetleges örökösödési ügyeket, nem tudja lemondani a közmű szerződéseket és még folytathatnám. Tudom sajnos egyszerre nem egy ember hagy itt minket, így sok a feladat de ez nem jelentse azt, ha egy ember kiesik a munkából betegség, vagy szabadság miatt, ne legyen helyette valaki, aki ezt az amúgy öt perces feladatot elvégzi.

Persze amíg nincs Halotti anyakönyvi kivonat, elég a Halott vizsgálati jegyzőkönyv, de ezt kevesen tudják, ráadásul miért kelljen minden hivatalos ügyben tudatni az illetékessel, hogy miben halt meg a hozzátartozónk.

Arold Péter

Facebook Comments