Megtelt a temető Kőszegen

A város már kinézte az új temető helyét, és el is kezdték felvásárolni a területet, de az utolsó telek megvételére már nincs pénz.

Megtelt a temető Kőszegen, már urnahely sincs a város sírkertjében – írja az Átlátszó. A lap szerint a kőszegieknek most két lehetősége van: vagy rátemetkezéssel helyezik örök nyugalomra szerettüket, vagy a környék településeinek temetőiben váltanak sírhelyet.

A lap azt írja, a Vas Megyei Temetkezési Vállalat vezetője, Kiskós Ferenc június 28-án a város testületi ülésén jelentette be, hogy megtelt a városi temető. Kiskós már többször figyelmeztette a városvezetést, hogy a rendelkezésre álló sírhelyek korlátozottsága miatt az új temető megnyitása elkerülhetetlen, a jelenleg is használatos temetőt ugyanis az 1700-as években alakították ki, a sírkeretet pedig annyira körbeépítették, hogy bővíteni sem lehet.

A városvezetés ezért egy új temető megnyitását tervezi, annak kijelölésének azonban szigorú szabályai vannak, a talajvíz vizsgálatától, a talaj minőségééig rengeteg szempontnak kell megfelelnie a területnek. Végül az egykori Vízmű mellett találtak egy alkalmas területet, amelyet a város évekkel korábban el is kezdett felvásárolni.

Eddig Kőszeg a tervezett új temető leendő területének körülbelül a háromnegyedét vásárolta meg, a maradékra azonban egyelőre nincs pénz, és a temető megépítése is gondot okoz. Huber László polgármester a június végi képviselő-testületi ülésen azt mondta, nem áll rendelkezésre elég pénz.

Egy korábbi, 2011-es terv szerint az új sírkert félmilliárd forintjába került volna a városnak, ám akkor nem volt ennyi pénze Kőszegnek, így a 2011-es elgondolások soha nem valósultak meg. A mostani tervek már jóval puritánabbak, de a leendő temető maradék területének megvásárláshoz még 8 millió forintra lenne szükség.

Az augusztus 30-i testületi ülésen két független képviselő, Tóth Gábor és Plechl Tibor azzal a kéréssel fordult a polgármesterhez és a testület többi tagjához, hogy a közelmúltban értékesített önkormányzati ingatlanok árából, azaz 8,5 millió forintból vásárolják meg a területet. Az testület azonban elutasította a kérést pénzhiányra hivatkozva, ugyanis a pénz arra kellett, hogy a 180 millió forintos állami pénzből épült kőszegi tűzoltó-szertárban legyen egy – abból eredetileg kifelejtett – tömlőszárító is.

Facebook Comments