Morbid

A Kínai temetésről hazánkban

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Mivel a kínaiak a magyar ember szemében annyira egyformák, hogy senki sem tudja őket megkülönböztetni, az elhunytakat be sem jelentik, és papírjaikkal új rokonok érkeznek az országba – szól a városi legenda. A történet alapja a szóbeszéden kívül az azóta megszűnt Havaria Press hírügynökség 2001-es tudósítása volt. Eszerint évente 110 kínai hal meg Magyarországon, közülük száz holtteste eltűnik.

A hír nem bizonyult igaznak, a hírügynökség visszavonta, sőt bocsánatot is kért miatta. Ez a tény azonban nem változtatott azon, hogy a mai napig fel-felbukkanjon a hír. A Spektrum TV Kicsi ország, kicsi Kí­na című dokumentumsorozatában választ kaphatunk a kérdésre.

Szong Van­-jun az egyik leggazdagabb és legbefolyásosabb magyarországi kínai üzletember. Neki egy fél népligetnyi területe van Kőbányán, évi négymilliárdot adózik, honfitársai lao bannak, vagyis Nagyfőnöknek hívják.

– Én is ismerem a legendát, de elképzelhetetlennek tartom, hogy igaz lenne – mondta Szong úr. Szerinte a legtöbb nálunk élő kínai legfeljebb 50-60 éves, tehát öregség miatt kevesen halnak meg. Ha mégis ez történik, a család hazaküldi a hamvakat Kínába. – Egy ősi mondásunk szerint a lehulló levél mindig a gyökereihez érkezik – teszi hozzá Szong.

 

 

A legtöbb kínai a rendszerváltozás idején érkezett, az akkor 20-30 éves generáció ma is legfeljebb 40-50 éves, így kisebb körükben a természetes halálozási ráta. Egy kínai ha beteg, hazautazik, mert jobban bízik a hagyományos orvoslásban, szintén így tesz, ha halálos beteg, ez esetben meghalni megy haza, de ha mégis itt hal meg, a hamvakat hazaküldik Kínába.

Ő személyesen is tudja cáfolni a legenda másik részét, mely szerint nincsenek kínai sírok és temetések a magyar temetőkben. Húsz éve ugyanis elrabolták, meggyilkolták és feldarabolták a húgát. A rendőrség nem engedte lao bannak, hogy elhamvassza és hazaküldje testvére maradványait, ezért Szong Jun-ping most is a Fiumei úti temetőben nyugszik, alig száz méterre a Kossuth-mauzóleumtól. A Nagyfőnök kínai szokás szerint kiviszi kedvenc ételeit, füstölőt, kegyeleti papírokat és pénzt éget a sírnál, ha kilátogat hozzá.

Az valóban igaz, hogy kevés kínai sírhely van Magyarországon, ez a már említett okokon túl azért is így van, mert sok ázsiai egyszerűen hazamegy meghalni, ha érzi, hogy eljött az ideje, mert például halálos beteg lett.

Csak egy megjegyzés a végén, a portál szerkesztőjétől (temetkezes-info.hu): vajon miért darabolták fel a húgát? A fenti cikk, mely a Borsonline-ban jelent meg 2015-ös


Kegyeleti hirdetés

A martonvásári temető főbejáratánál működő cégünk kulturált környezetben fogadja ügyfeleit.

 

Érdekel minket az ön véleménye is

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .